Gezonde darmen (w)eten wat jij moet eten
Dit artikel is geschreven door Céline Castelain van kPNI Foodie en verscheen eerder op haar persoonlijke blog.
Onze darmen en onze darmbacteriën bepalen voor een groot deel onze gezondheid, hoe we functioneren en hoe we ons voelen en hoe we denken. Binnen de KPNI gaan we er zelfs van uit dat elke ziekte wel ergens zijn oorsprong in de darmen en ons immuunsysteem heeft.
Ons darmmicrobioom bestaat uit meer dan 1000 verschillende bacteriestammen en dit bacterieel evenwicht doet dus veel meer dan enkel onze voeding verteren, ze besturen ook onze eetlust, stofwisseling, immuunsysteem en zelfs onze gevoelens en gedrag.
En laat onze voedingskeuze hier nu juist een heel grote impact op hebben. De keuze die we dagelijks zelf maken tussen het eten van bijvoorbeeld cellulaire koolhydraten en acellulaire koolhydraten heeft een enorme impact op onze darmflora, ons immuunsysteem en ons gedrag. Het wordt zelfs steeds meer duidelijk dat onze darmbacteriën zelfs bepalen welke voeding we willen eten.
De slechte voedingsstoffen voor onze darmen zijn natuurlijk de voedingsstoffen met een hoog glucose en/of fructose gehalte. Maar ook de acellulaire koolhydraten leiden gegarandeerd tot een verstoorde, weinig diverse en pro-inflammatoire darmflora (met overwoekering van pathogene firmicutes en bacteroides stammen). Deze acellulaire koolhydraten (zoals aardappelen, granen en rijst) zijn zo compact omdat ze celloos tegen elkaar gepropt zijn en bevatten veel zetmeel wat de groei van deze pathogene darmbacteriën stimuleert.
Het zijn dus net de cellulaire koolhydraten die onze darmen nodig hebben want deze leiden tot een diverse, anti-inflammatoire darmflora en remmen zelfs de groei van deze andere schadelijke darmbacteriën. Deze super gezonde cellulaire vezels halen we het best uit groenten en knollen met een hoog gehalte aan inuline en fructo-oligo sachariden en vinden we voornamelijk in alle kolen (witte, rode, chinese , boeren- en zuurkool) en alle knol- en wortelgewassen (zoete aardappel, radijs, koolrabi, koolraap, daikon, rammenas ,knolselder, rode biet, schorseneer, pastinaak, wortelpeterselie, cichorei, artisjok …). Deze gezonde vezels worden niet geabsorbeerd en verteerd in de dunne darm maar worden gefermenteerd door de microflora van de dikke darm, wat op zijn beurt leidt tot de selectieve stimulatie en groei van de anti-inflammatoire bifidobacteriën en lactobacillen.
Ook het eten van gefermenteerde voeding heeft hier een enorme impact op, sterker nog, gefermenteerde voeding is DE voeding om ons microbioom te herstellen.
Dus een dagelijks (klassiek eentonig) westers voedingspatroon (2 x per dag brood en dagelijkse portie aardappelen) leidt dus vaak tot een overwoekering van een pro-inflammatoire darmflora. Dus kies verstandig en kies voor de juiste vezels en uw dagelijkse portie gefermenteerde groenten. Want een hoge diversiteit van groenten, en dan voornamelijk knollen en kolen en gefermenteerde groenten, leidt tot een gezond en evenwichtig microbioom. Hoe diverser onze darmbacteriën, hoe beter onze darmflora.
Wil je voedingsadvies op maat? Contacteer ons dan hier voor een voeding, beweging en lifestyle dagboek.
Meer recepten op www.kpnifoodie.com
kPNI Center Gullegem
Peperstraat 19
8560 Gullegem
- +32 (0)56 228838
kPNI Center Sluis (NL)
Ridderstraat 13a
4524 BP Sluis (NL)
-
+31 (0)117 421017 en
+32 (0)56 228838