Getuigenis van Lies, mama van Arne, een kind van 5 met slaapproblemen
Vóór ik het kPNI center terecht kwam, had ik er al een lange zoektocht op zitten, ik was ten einde raad. Mijn zoontje van 5 sukkelde al bijna een jaar met ernstige slaapproblemen. Hij kon meestal goed inslapen, maar kwam dan bijna om de 2 à 3 uur wakker. Ik was op een bepaald moment zélf zo oververmoeid, dat ik toestemming gaf om -wanneer hij terug wakker was om 5 uur ‘s morgens- filmpjes te kijken. Educatief niet echt verantwoord, maar ik zat écht in een negatieve spiraal. Overdag kon Arne zich ook moeilijk concentreren.
Ik heb letterlijk het land doorkruist en op consult geweest bij verschillende dokters en therapeuten, maar niemand die met een blijvende oplossing kwam.
De dag dat ik bij kPNI Center kwam, is alles veranderd. De aanpak is een échte eye-opener geweest voor mij: de aanpak was holistisch, en niet bekeken met “oogkleppen”.
Ik heb inzicht gekregen in het mogelijk ontstaan van zijn slaapprobleem, verschillende tips gekregen op vlak van voeding en levensstijl en hij werd ook osteopathisch behandeld. We zijn nu 4 maand verder en mijn zoon slaapt door! Hij is nog steeds een vroege vogel, maar hij is een ander kind: hij blaakt terug van de energie overdag, gaat terug zorgeloos door het leven, zoals een normale jongen van zijn leeftijd.
Ik ben Sofie van kPNI Center enorm dankbaar, en zou het iedereen aanraden!
Sofie van het KPNI Center:
Vanuit mijn opleiding osteopathie zou ik vnl parasympatisch werken, de stress-as bekijken, voelen waar er “blokkades” te vinden zijn. Vroeger dacht ik dat ik een kind als “een geheel” kon behandelen, maar ik ging er ook in dit geval niet komen met osteopathie alleen.
Naast de nodige aanpassingen van voeding, heb ik enkele concrete vragen gesteld om tot de oplossing van het probleem te komen:
- Hoe zit het met de serotonine? Serotonine wordt nl omgezet in melatonine – nodig om te kunnen inslapen- en wordt op zijn beurt nog eens omgezet in pyroline (het “doorslaap-hormoon”)
Wist-je-datje: 95% van de serotonine wordt aangemaakt in de darmen, dus hoe zit het daarmee? En dat er serotonine vrijkomt bij knuffelen, heeft het kind voldoende (positief) fysiek contact?
- Hoe zit het met de co-factoren (vit B6, vit B12, foliumzuur en magnesium), nodig om voorgaande omzetting te kunnen doen?
- Hoe zit het met het evenwicht tussen glutamaat en GABA? Bij een teveel aan glutamaat kan het kind niet tot rust komen.
Wist-je-datje: glutamaat zit als smaakversterker (“E-nummers) in veel bewerkte voeding (snacks, koekjes, cakes, chinees eten, pizza,…)
- Hoe zit het met het blauw licht ‘s avonds? Dit heeft nl. een grote impact op de melatonine-productie.
- Heeft het kind stress?
Wist-je-datje: cortisol een circadiaan ritme volgt dwz dat -in normale gevallen- de hoogste waarde ‘s morgens wordt gemeten (zodat we wakker worden) en s avonds moet deze laag staan (zodat we makkelijk in slaap vallen). Bij (chronische) stress is er echter een verstoring in dit ritme. Via “intermittent” koude- en warmteprikkels vanuit de kPNI kunnen we invloed uitoefenen op de cortisol.
- Welke start had hij als baby?
Wist-je-datje: De eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen, cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Er zijn drie zaken die de eerste darmflora beïnvloeden: hoe een kind geboren wordt, of de baby borstvoeding krijgt en of het kind na de geboorte antibiotica krijgt.
- Heeft het kind nog andere symptomen?
- ….
Door het totaalpakket te behandelen, zijn we een aantal consults verder en het kind slaapt al enkele nachten door! Mama happy, kind happy, and me very happy!