Acupunctuur en Dry Needling

Acupunctuur en Dry Needling

Acupunctuur is een behandelmethode met als doel het lichaam weer in balans te brengen. Het behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. De behandeling vindt plaats door het plaatsen van naalden op de behandelpunten. Deze richt zich meestal op de meridianen, de energiebanen in het lichaam. De meridianen en de organen die hierbij horen worden door de naalden gestimuleerd waardoor het lichaam weer meer in balans wordt gebracht. Acupunctuur kan positieve uitwerking hebben bij onder meer de behandeling van menstruatieproblemen, bij rug-, nek- en schouderklachten en bij verslavingen. In de acupunctuur is het zoals bij een kPNI behandeling belangrijk om ook naar de kern van het probleem te zoeken dus, het symptoom is nooit het échte probleem, de invloed van de psyche, de emoties en het geheel op het lichaam.

Dry needling is het deactiveren/ontspannen  van Myofaciale Triggerpoints (MTrP’s) of pijnpunten van te gespannen spieren door het gericht aanprikken met een acupunctuurnaald. Een klacht zal zich altijd uiten op verschillende systemen en kan op een andere plaats tot uiting komen dan waar de oorsprong ligt (dit noemen we “referred pain”). De therapeut brengt eerst in kaart welke spieren betrokken kunnen zijn bij de specifieke klachten en zal deze aanprikken waardoor ook de andere (neurologische, viscerale, psychologische,…) systemen positief beïnvloed worden. Dry needling is per definitie needling volgens westerse neuro-anatomische en fysiologische principes.

Het inbrengen van een acupunctuurnaald is ook binnen de wetenschap van de kPNI een belangrijke tool. Het is een manier om een chronisch letsel weer zichtbaar te maken voor ons immuunsysteem om op deze manier weer de wondheling te activeren.

Therapeuten: Koen en Sofie

Sluit Menu