Migraine heeft een hoge impact op de levenskwaliteit van vele mensen. Migraine is een soort hoofdpijn die éénzijdig voorkomt, erger wordt na inspanning en vaak samengaat met misselijkheid of braken . De oorzaak van migraine is voor de wetenschap nog steeds een raadsel. Professor neuroloog Versijpt denkt dat het wellicht een combinatie is van nature en nurture, een genetisch aspect maar dat ook leefgewoonten en omgevingsfactoren een rol spelen. En toch blijft het voor vele mensen moeilijk om de juiste triggers te achterhalen. Was het nu die koffie of kaas of kwam het toch door de stress? Het blijft voor velen vaak onmogelijk om de triggers zelf in kaart te brengen en uit te schakelen. En zo zijn deze mensen dan vaak aangewezen om, al dan niet preventief, pijnstillers of ontstekingsremmers te nemen om door de dag te komen. Maar gelukkig zijn er andere opties …

Hoewel migraine een complex ziektebeeld is waar nog veel verder onderzoek nodig is, stel ik als KPNI therapeut vast dat ongezonde voeding en leefstijl een duidelijke impact heeft op het uitlokken van migraine aanvallen. Meer nog, vaak zie je dat de juiste leefstijl en voeding de migraine aanvallen kan tegenhouden en zelfs migraine onder controle kan houden. Naar aanleiding van de week van de migraine zijn we in het KPNI Center, samen met onze partner KPNI Foodie, gestart met een behandel en leefstijl plan om mensen met migraine op de juiste manier te adviseren en informeren aan de hand van een voeding- en leefstijldagboek. De leefstijl en voeding adviezen die we dan aanreiken zijn steeds aangepast aan het leven van de persoon zelf, en de adviezen die we aanreiken zijn steeds onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Want het spreekt voor zich dat we de triggers van een migraine aanval in kaart moeten brengen. En dit kan zowel uit voeding als uit stress management komen. In dit artikel licht ik al een tip van de sluier aan de hand van 5 mogelijke interventies tegen migraine.

 

  1. Hypercapnie

Binnen de pathogenese van migraine is de vasculaire theorie al uitgebreid onderzocht. Hierbij ging men uit van een intracerebrale vasoconstrictie (vaatvernauwing) en de daarbij samengaande hypoxie (verminderde zuurstof) in de hersenschors kan leiden tot een migraine aanval. In het KPNI Center gaan we de migraine patiënt terug technieken aanleren om dit zuurstof tekort onder controle te kunnen krijgen. Met deze technieken van hypoxie en hypercapnie, gaan we een lichte en gecontroleerde zuurstof vermindering laten plaatsvinden, wat uiteindelijk moet leiden tot een beter en stabielere zuurstofverdeling. Deze oefeningen worden stap per stap aangeleerd en moeten wel onder de begeleiding gebeuren.

Zo heeft een onderzoek (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30134739) aangetoond dat hypercapnia de zuurstof naar de hersenen sterk verhoogd door vasodillatatie en dat hypercapnia migraine aanvallen kan afbreken. Zo testte men de impact van een partial rebreathing apparaat uit met een sham (nep) apparaat. De resultaten toonden dat het rebreathing apparaat de end Tidal CO2 verhoogde met 24%, terwijl de zuurstof saturatie boven de 97% bleef. Dit resulteerde in een duidelijke pijnvermindering van migraine aanvallen en een grote tevredenheid van de testgroep.

Deze hypoxie en hypercapnie oefeningen hebben ook impact bij andere klachten als hoofdpijn, duizeligheid, verminderde concentratie en geheugen, mentale vermoeidheid en tal van psychische klachten.

2.Microbioom en voeding

Zoals bij de meeste ziektebeelden speelt ons darmmicrobioom ook een rol bij migraine. Onze darmen staan in constante communicatie met de hersenen via twee belangrijke communicatie routes. De eerste route is dat darmbacteriën zelf een verscheidenheid aan neurotransmitters produceren, waaronder serotonine, dopamine en vetzuren maar ook pro-inflammatoire cytokines. Anderzijds is er ook een directe communicatie tussen de darmen en de hersenen via de nervus vagus. Dus de kwaliteit van ons mond (https://msystems.asm.org/content/1/5/e00105-16) en darm flora staat in nauw verband met het uitlokken van neuro inflammatie en het uitlokken van migraine aanvallen. Verschillende onderzoeken (https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com/articles/10.1186/s10194-020-1078-9) tonen ook aan dat migraine in verband wordt gebracht met gastro intestinale ziektes als helicobacter pylori infecties, irritable bowel syndrome (prikkelbaar darm syndroom) en coeliakie (glutenintolerantie). Zo is er aangetoond dat bij migraine patiënten met irritable bowel syndrome, een glutenvrij dieet een effectieve interventie is voor het verminderen van migraine aanvallen. Daarnaast is het belang om dagelijks de juiste hoeveelheid goede vezels (groenten, knollen) en vetzuren te eten. En typische triggers als light producten (aspartame) en bewerkt voedsel (glutamaat of E621) te vermijden. De dagelijkse juiste voedingskeuze maakt dus ook bij migraine een groot verschil.

3.Omega 3 vetzuren

Een evenwichtige, uitgebalanceerde vetzuurspiegel met voldoende omega 3 vetzuren is voor heel wat processen in ons lichaam cruciaal. Omega 3 vetzuren als EPA en DHA hebben een anti inflammatoire werking en de inname van deze omega 3 vetzuren heeft een remmende werking op tal van pro inflammatoire cytokines en proteïnen. Zo is ook aangetoond (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937007) dat de dagelijkse inname van 1 gram omega 3, gedurende 2 maanden, een gunstige impact had op de duur en frequentie van de migraine aanvallen.

4.Magnesium

Een lagere magnesium spiegel wordt in verband gebracht met tal van neurologische stoornissen, waaronder migraine. Dit komt omdat magnesium, net als oa. gaba, taurine en glycine, een cruciale rol spelen in het functioneren van de NMDA receptor. Deze receptor speelt een grote rol bij klachten als concentratie stoornissen, depressies, migraine, epilepsie en zelfs de Alzheimer. Zo toont onderzoek (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26752497) aan dat intraveneus en orale toediening van magnesium de frequentie en intensiteit van migraine aanvallen verlicht.

5.Acupunctuur en ooracupunctuur

Vaak is er een patroon te zien tussen het ontstaan van een migraine aanval en spierspanning en pijn in de nek, met vaak een een grote spanning in de sternocleidomastoideus spier. Studies (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32544109/) hebben aangetoond dat het aanprikken van trigger points (pijnpunten) leidt tot minder hoofdpijn, een betere beweeglijkheid van de nek en minder spierspanning. Andere onderzoeken (https://www.bmj.com/content/368/bmj.m697)  tonen ook aan dat het toepassen van acupunctuur, in vergelijking met controle groep en groep met sham acupunctuur, leidt tot minder migraine aanvallen en minder migraine dagen. En ook ooracupunctuur punten hebben een directe pijnstillende impact op de migraine aanval (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21533739/).

 

Het is dus tijd om de nodige aandacht te besteden aan onze dagelijkse voedingsgewoontes en leefstijl. Ervaar het zelf en sta versteld van de kracht van voeding als medicijn en vermijd slechte voeding gewoontes als trigger voor vele ziekte processen. Uw leefstijl als het medicijn!

Heb je migraine of ken je iemand met migraine? Contacteer ons dan zeker. Wij leggen u graag uit hoe wij met het leefstijl plan van het KPNI Center een snelle en gunstige impact kunnen bereiken op de frequentie, duur en triggers van uw migraine aanvallen.

Sluit Menu